Gemeente Holsbeek

13/10 - Solidariteitsavond met Oekraïense poëzie en muziek

Gepubliceerd op  ma 26 sep 2022
De cultuurdienst en de Holsbeekse dichter Akim Willems nodigen enkele Oekraïense gasten uit. Een unieke niet te missen beleving!

Solidariteitsavond t.v.v. Oekraïne

Hier stond een brug voor de oorlog

Is de pen, in tijden van brute onderdrukking en hypermodern oorlogsgeweld, nog altijd machtiger dan het zwaard? Zeker is wel dat ze nog steeds een geschikt instrument is om warme solidariteit met onderdrukten uit te drukken in de koude tijden die Oekraïne momenteel kent.

De cultuurdienst en de Holsbeekse dichter Akim Willems nodigen enkele Oekraïense gasten uit om je te laten kennis maken met Oekraïense poëzie, in de oorspronkelijke taal en in vertaling, en met muziek.

Programma

Tijdens de solidariteitsavond maken we een korte tijdreis door de geschiedenis van de Oekraïense poëzie. We presenteren enkele klassiekers uit de beginperiode, nemen een duik in de recente geschiedenis - sinds de jaren '80 (de Glasnostperiode) en jaren '90 (na de Oekraïense onafhankelijkheid toen de Sovjetcensuur wegviel) - en brengen uiteraard ook heel wat hedendaagse (anti-oorlogs)gedichten.

De Oekraïense gasten (Belgische Oekraïners en/of Oekraïense oorlogsvluchtelingen die momenteel in Holsbeek verblijven) dragen gedichten voor in hun oorspronkelijke taal, Akim Willems neemt de vertalingen en de toelichting voor zijn rekening.

Behalve poëzie zal er ook muziek te beluisteren zijn. De Antwerpse Oekraïner Andriy Senyczak zette een aantal gedichten op muziek en komt die, zichzelf begeleidend op gitaar, voor ons zingen.

De artiesten van deze avond doneren hun gage aan een goed doel, ook jouw eventuele vrijwillige bijdrage zal aan dat goede doel overgemaakt worden.

Praktisch

  • Donderdag 13 oktober om 20u
  • Raadzaal gemeentehuis (Dutselstraat 15)
  • Gratis toegang, zonder voorinschrijving

Deze solidariteitsavond wordt georganiseerd in het kader van de Vlaamse Vredesweek en ten voordele van Oekraïne.