Gemeente Holsbeek

Afschakelplan winter 2018-2019

Gepubliceerd op  do 27 dec 2018
Januari en februari beloven moeilijke maanden te worden voor onze stroomzekerheid. Wat betekent dit voor Holsbeek?

Gaat het licht ook uit in jouw straat?

Ook deze maanden lopen we een eventueel risico op stroomtekort.
In dat geval vallen we terug op het reeds gekende afschakelplan van de Federale overheid, waarbinnen ons land staat opgedeeld in acht schijven.
Treedt het afschakelplan in voege, dan wordt de elektriciteit eerst in schijf acht afgeschakeld, waarbinnen ook een deel van onze gemeente valt. Het gaat over het gebied waar stroom geleverd wordt vanuit Aarschot: het grootste deel van de deelgemeente Nieuwrode en een klein aantal huizen van deelgemeente Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode. Deze straten vallen dan zonder stroom wanneer Aarschot afgeschakeld wordt.

Via de website https://offon.be/nl/ik-zoek-info kan je de situatie steeds op de voet volgen en kom je te weten of ook jouw straat getroffen zal worden.

Onze elektriciteitsnetbeheerder is Infrax. Ook bij hen kan je terecht voor meer info via www.infrax.be.

Wat als het afschakelplan effectief in werking treedt?

Enkel bij extreme nood treedt het afschakelplan in werking, maar als jouw straat getroffen wordt, dan zit je drie à vier uur zonder stroom, in principe vanaf de late namiddag vanaf 17 u. Dat is hinderlijk, maar voor de meeste huishoudens is die periode nog overbrugbaar. 

Tijdens de afschakeling is het gemeentehuis open als onthaal- en infopunt. Je kan er dan wel niet terecht voor andere dienstverlening.

De beslissing voor een mogelijke afschakeling wordt in principe een week op voorhand genomen. Hou dus zeker de website https://offon.be/nl in de gaten of download de Elia 4cast-app (Android en Ios) om op de hoogte te blijven.

Wanneer de stroom enkele uren uitvalt, hoef je het eten in je diepvries niet weg te gooien.
De temperatuur in een diepvriezer stijgt slechts met 1°C per uur. Diepgevroren voedingsmiddelen lopen hierdoor niet het risico snel te ontdooien.