Gemeente Holsbeek

Q&A Speelpleinwerking

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een dag op het speelplein eruit?

Elke dag is een avontuur op het speelplein. Maar we weten dat structuur belangrijk is voor kinderen. Daarom houden we ons zoveel mogelijk aan een dagplanning die elke dag hetzelfde is. 

Wat voor speelaanbod heeft het speelplein? 

Op het speelplein werken we met zowel open als gesloten speelaanbod. Bij gesloten speelaanbod spelen de kinderen een spel in hun leeftijdsgroep. Bij open speelaanbod voorzien we verschillende activiteiten en kiezen de kinderen zelf wat en met wie ze spelen. 

De animatoren bereiden (zowel bij open als gesloten aanbod) de activiteit steeds voor en zorgen daarbovenop voor een leuke inkleding en een variatie aan activiteiten. 

Wat voor soort activiteiten worden er georganiseerd? 

Je kind kan zich verwachten aan een gevarieerd aanbod vol plezier. Fantasietochten, koekjes maken, knutselen, grote themaspelen, klassiekers zoals tussen 4 vuren, schattentochten... We doen het allemaal!

Kan ik ergens zien wat er allemaal op de planning staat? 

We hebben een activiteitenbord dat aan de ingang van het speelplein staat. Daar kan je zien welke activiteiten er gepland zijn voor de rest van de week.

Sommige activiteiten zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, aantal kinderen... De planning kan dus soms last-minute nog veranderen. 

Werkt het speelplein met een thema? 

Ja, we vinden fantasie en inkleding enorm belangrijk. We werken dus met een weekthema (bijvoorbeeld "Piraten van de noordpool"). Elke dag is er een toneeltje rond dat thema en ook de activiteiten worden meestal ingekleed in hetzelfde thema. 

In welke leeftijdsgroep zit mijn kind? 

Op het speelplein werken we in volgende groepen: 

  • Broekies - 1e kleuterklas
  • Wiebels - 2e en 3e kleuterklas
  • Kangoes - 1e tot en met 3e leerjaar
  • Tieners - 4e leerjaar tot en met 2e middelbaar

Speelt mijn kind altijd in leeftijdsgroepen? 

Nee, ze spelen enkel in leeftijdsgroepen tijdens de activiteiten. Dat is dus meestal van 9.15u tot 12u en van 13.45u tot 15.45u. Tijdens de opvang, het vrij spelen en het open speelaanbod (2 keer per week) kiezen ze zelf met wie ze spelen. 

Hoeveel kinderen zitten er in een groep? 

Dat is moeilijk op voorhand te voorspellen. Meestal zijn er ongeveer 10 tot 20 kinderen per groep.

Op drukke dagen kan het al eens gebeuren dat er 30 kinderen in een groep zitten maar meer dan dat is eerder uitzonderlijk. 

Als het rustig is (vooral tijdens de herfst- en kerstvakantie) maken we soms maar 2 groepen in plaats van 4 omdat dat voor de kinderen leuker is. 

Kan mijn kind van groep veranderen? 

Je kind kan enkel van groep veranderen als hij/zij op school in een klas hoger of lager zit. In andere gevallen gaat dit niet. 

Betaal ik extra voor de opvang? 

Nee, voor de opvang voor en na het speelplein moet je niet bijbetalen. 

Kan ik mijn kind vroeger ophalen/later brengen? 

Als een kind later toekomt of vroeger wordt opgehaald, heeft dat vaak een negatief effect op de beleving van alle kinderen. Daarom kan je je kinderen enkel afzetten tussen 7.30u en 9u en ophalen tussen 16u en 17.30u.

Daarnaast steken onze vrijwilligers veel tijd en moeite in het het maken van leuke spelletjes waarbij het soms essentieel is dat het aantal kinderen hetzelfde blijft of waarbij ze spelen op verplaatsing. 

Wat is er voorzien voor kleuters? 

Uiteraard houden we op het speelplein rekening met de noden van de allerkleinsten. Zo hebben we onder andere:

  • De "pipitrein" waarbij de kleuters regelmatig samen naar het toilet gaan. 
  • De kleuterspeelplaats waar de oudere kinderen niet komen.
  • Kleutermeubilair en kleinere WC's.
  • Bedjes voor de kleuters die moe zijn na al dat spelen en nood hebben aan een dutje. (We voorzien wel geen structurele dutjes. Het gaat hier om kleuters die komen aangeven dat ze moe zijn en graag een dutje zouden doen.)

Let op: je kleuter moet wel schoolgaand en zindelijk zijn. Onze vrijwilligers zijn niet opgeleid om om te gaan met baby's of jonge peuters. Ze doen hun best om alles in het oog te houden en de kleuters zo goed mogelijk te omkaderen, maar om optimaal van het speelplein te kunnen genieten is een basiszelfstandigheid wel nodig. 

Kan ik ter plaatse nog inschrijven? 

Ja, je kan elke dag tot 9u inschrijven bij de hoofdanimatoren als er nog plaats is op het speelplein. Wil je zeker zijn van je plekje? Schrijf je dan op voorhand in. 

Schrijf je ter plekke in? Dan kan je betalen via QR, bancontact of cash (gepast). 

Ik heb mijn kind ingeschreven maar hij/zij kan toch niet komen, wat nu? 

Het is altijd leuk als je ons op de hoogte brengt via speelplein@holsbeek.be

Een terugbetaling van 75% van het inschrijvingsgeld is mogelijk voor:

  • Annulatie tot 4 weken voor de desbetreffende vakantieperiode.
  • Annulatie met doktersattest. 

Omdat iedereen soms onverwachte dingen meemaakt, staan we elk gezin ook één keer per jaar toe om een speelpleindag te wisselen naar een ander moment.

Ging je kind normaal mee op uitstap? Laat ons dan zeker iets weten. Zo kunnen we vaak nog een ander kind (en ouders) gelukkig maken. 

Help, mijn vraag staat hier niet tussen? 

We helpen je graag verder via speelplein@holsbeek.be of 016 79 11 06.