Gemeente Holsbeek

Q&A Animatorenwerking Speelplein Holsbeek

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een dag op het speelplein er uit?

Een dag van een animator zit boordevol afwisseling. We kunnen pagina's vol schrijven met hoe de dagen zouden kunnen lopen. Elke dag is anders. Hieronder een normale dagplanning op het speelplein:

 • 7.30u-8.45u: opvang, vrij spelen en materiaal klaarzetten
 • 8.45u-9u: opruimen en verzamelen
 • 9u - 9.15u: toneeltje
 • 9.15u - 10u: activiteit in leeftijdsgroepen (en wc voor kleinsten)
 • 10u - 10.15u: tussendoortje
 • 10.15u - 12u: activiteit in leeftijdsgroepen
 • 11.45u - 12.30u: lunch kleinste groepen
 • 12u - 12.30u: lunch andere groepen (+ pauze animatoren)
 • 12.30u - 13.30u: vrij spelen (+ pauze animatoren)
 • 13.30u -13.45u: opruimen en verzamelen.
 • 13.45u - 15.45u: namiddag activiteit (bv. open aanbod)
 • 15.45u - 16u: opruimen, verzamelen en 4-uurtje
 • 16u -18u: opvang, vrij spelen, opruimen en volgende dag voorbereiden.
 • 18u: quality time voor animatoren

Om 18u zijn alle kinderen weg, dan gebeurt er meestal nog een kort overleg. Daarna kan je vrijblijvend nog wat nagenieten met de andere animatoren.

Op woensdag is er een eetdag. Dan zijn alle vrijwilligers van het speelplein welkom om samen iets te eten. Op donderdag is er een animatorenactiviteit voorzien voor de vrijwilligers van die week. 

Moeten we zelf activiteiten voorbereiden? 

Elke zaterdag (voor de start van een speelpleinweek) is er een voorbereidingsdag. Dan ga je samen met je groep leuke activiteiten verzinnen.

Op die dag leer je je mede-animatoren ook kennen en krijg je nog belangrijke informatie voor de speelpleinweek. 

Met wie werk ik allemaal samen?

Op het speelplein werk je vooral samen met enthousiaste jonge animatoren. De animatoren worden begeleid door de hoofdanimatoren. Die zorgen voor ondersteuning waar nodig.
De volledige ploeg wordt ondersteund door de speelpleincoördinator. Deze werkt vanop de jeugddienst, maar is tijdens de vakanties ook vaak te zien op het speelplein. 

Waar en wanneer kan ik me kandidaat stellen? 

Je kan jezelf 3 keer per jaar kandidaat stellen. In het begin van het jaar voor de krokus- en paasvakantie, rond maart voor de zomervakantie en begin oktober voor de herfst- en kerstvakantie. 

Wil je graag dat we je op de hoogte houden wanneer de inschrijvingen starten? Laat dan hier je gegevens achter of hou onze facebookpagina in de gaten. 

Kan ik samen met een vriend/vriendin op het speelplein staan?

Via het inschrijvingsformulier kan je ons laten weten dat je graag met een vriend/vriendin zou staan. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Het is echter vaak een heel moeilijke puzzel. We kunnen dit dus niet altijd beloven. Maar geen zorgen: je maakt hoe dan ook snel nieuwe vrienden op ons speelplein. 

Tip: wil je je kans vergroten? Zorg dan dat zowel jij als je vriend/vriendin meerdere weken opgeven. Hoe flexibeler we jullie kunnen inplannen, hoe groter de kans dat we jullie kunnen samen zetten. 

Welke vergoeding krijg ik?

Op het speelplein is iedereen vrijwilliger.

We voorzien een vrijwilligersvergoeding per dag:

 • € 26/dag voor animatoren zonder attest die minder dan 4 weken ervaring hebben.

 • € 29/dag voor animatoren zonder attest die 5 weken of meer ervaring hebben.

 • € 32/dag voor animatoren met attest of 8 weken of meer ervaring.

 • € 36/dag voor hoofdanimatoren met attest. (+ 2 voorbereidingsdagen per week)

Moet ik een animatorenattest hebben om op het speelplein te staan? 

Je moet geen animatorenattest hebben om op het speelplein te staan. We raden het wel aan natuurlijk! 

Kan ik stage lopen op het speelplein? 

Als je een cursus 'animator in het jeugdwerk' of 'hoofdanimator in het jeugdwerk' volgde, moet je 50 uur stage lopen. Dat kan je op ons speelplein doen. Je krijgt op dat moment ook een gewone vrijwilligersvergoeding. 

Let wel op: 1 week is niet voldoende. Wil je een volledige stage lopen op ons speelplein? Dan moet je 2 weken op het speelplein staan. Anders kom je niet aan 50 uur. Dit kunnen 2 opeenvolgende weken zijn, maar ook 2 aparte weken. 
Je moet die 50 uur niet presteren op dezelfde locatie. Je kan dus gerust een week bij ons stage lopen en een week bij een andere organisatie. 

Waar kan ik een animatorcursus volgen? 

Dat kies je zelf. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerking organiseert leuke en kwalitatieve cursussen (meer info vind je hier). Maar ook als je een cursus volgde bij andere organisaties (Sporta, Kazou,...) ontvangen we je met open armen op ons speelplein.

Ben ik verzekerd op het speelplein? 

Je bent verzekerd voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid wanneer je aan de slag bent op het speelplein én tijdens de animatorenactiviteiten buiten de normale uren.