Gemeente Holsbeek

Capaciteitstarief voor elektriciteit

Gepubliceerd op  vr 08 jul 2022
Nieuwe nettarieven voor gezinnen en kleine bedrijven vanaf 1 januari 2023.

Het capaciteitstarief

Je energiefactuur bestaat uit meerdere onderdelen.
Naast de pure energiekost is er de distributiekost, met daarin je bijdrage voor de aanleg en onderhoud van de leidingen ("de netkosten"), en een belangrijk deel heffingen en taksen. 

In het deel van de netkosten (voor een doorsnee gezin gaat het om 18% van de totale factuur) verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief. Bovendien zal deze kost niet langer worden bepaald op basis van je verbruik (kWh), maar wel op basis van je maximaal afgenomen vermogen (kW). Deze aanrekeningswijze noemt men het capaciteitstarief.

Het nieuwe nettarief zal de reële kost voor het beheer van het distributienet beter weerspiegelen. 

Als je een dag/nacht teller hebt en een contract met dag/nacht tarief, blijft dit prijsverschil wèl voor de energiekost (momenteel het grootste deel van je factuur). Elektriciteit blijft dus goedkoper 's nachts en in het weekend, dan op weekdagen.

Energiesysteem van vraag en aanbod in evenwicht

Dit tarief moedigt aan om het distributienet efficiënt te gebruiken. Wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Wie de eigen energie van zonnepanelen gebruikt op het ogenblik dat de zon schijnt, zal zichzelf belonen.

Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Een digitale meter kan je daarbij helpen. Zo kun je besparen op je factuur.

Impact op je portemonnee? 

Gezinnen en bedrijven op laagspanning kunnen met de online simulator van de VREG de impact van de nieuwe nettarieven op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur berekenen.

Meer weten? 

Energiefactuur Vlaanderen