Gemeente Holsbeek

De nieuwe blauwe zak

Gepubliceerd op  wo 17 feb 2021
PMD staat vanaf maart 2021 voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons. Maar wat houdt dat juist in?

De roze zak verdwijnt

Op 26 februari 2021 is de laatste ophaling van de roze zak gepland in onze gemeente. Vanaf maart verandert de inhoud van de PMD-zak, maar wat verandert er dan juist? Hoe moet je vanaf maart 2021 sorteren, wij zetten het allemaal op een rijtje!

Van 1 maart 2021 tot 31 mei 2021 mag je je resterende roze zakken nog gebruiken als nieuwe PMD-zak. Maar dat is dan volgens de nieuwe regels voor het sorteren van je PMD-afval.

Heb je nog een volle rol roze zakken tussen 1 maart 2021 en 31 mei 2021? Breng deze dan naar het containerpark en krijg een terugbetaling op je difTar-rekening.

De blijvertjes

Zoals je dat voorheen deed, mag je ook nu nog plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons in je nieuwe blauwe zak gooien. 

Plastic flessen

Waters, fruitsappen, frisdranken, sportdranken, yoghurtdranken,... De lege plastic flessen van dit alles kan je nog steeds sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Plastic flacons

Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. Al deze verpakkingen mochten al in de blauwe zak en mag je blijven sorteren in de nieuwe blauwe zak.

Metalen verpakkingen

Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken, voor bijvoorbeeld tomatenblokjes of tv-worstjes, die je in alle formaten tegenkomt in de winkel. 

Metalen spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica horen ook thuis in de PMD-zak. Denk maar aan slagroomspuitbussen of haarlak. Bakjes en schaaltjes in aluminium gooi je ook in de nieuwe blauwe zak. Bijvoorbeeld een lasagneschaal of een schaaltje dierenvoeding.

Tot slot kun je je deksels, doppen en kroonkurken ook kwijt bij het PMD.

Drankkartons

Laat je niet foppen door de naam: drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. Al deze drankkartons gooi je in de PMD-zak.

Wat is nieuw?

Schaaltjes, vlootjes en bakjes

Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt. 

Ook schuimschaaltjes van vlees of hamburgers horen in de nieuwe PMD-zak thuis.

Potjes en tubes

Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Daar horen ook plantenpotjes bij! Daarnaast kom je in de badkamer ook heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.

Folies 

Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.

Ook luchtkussens of bubbeltjesplastic voor het veilig vervoer van pakjes mogen in de nieuwe PMD-zak gegooid worden.

Zakjes

Plastic draagtasjes vind je overal. Maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,.. Ook chipszakjes zijn plastic verpakkingen en mogen in de nieuwe blauwe zak.

Ben je toch niet zeker waar iets thuishoort, geef het in op: www.betersorteren.be.

De regels van het sorteren

  1. De verpakking is leeg. Je hoeft de verpakkingen niet uit te spoelen maar zorg dat ze wel leeg zijn.
  2. Plastic flessen druk je plat. Daarna kan het dopsel er weer op.
  3. Folies en schaaltjes worden van elkaar verwijderd.
  4. Zet de verpakkingen niet in elkaar. Dat betekent dat je afval niet in kleinere zakken mag knopen, noch potjes op elkaar mag stapelen. Zo herkent de sorteermachine het niet en kan het niet gerecycleerd worden. 
  5. Hang geen verpakkingen aan de buitenkant van de zak.
  6. In de nieuwe blauwe zak mogen geen verpakkingen met een volume groter dan 8 liter.

Voor meer informatie, surf naar: www.denieuweblauwezak.be.