Gemeente Holsbeek

De provincie Vlaams-Brabant zoekt gemachtigde opzichters!

Gepubliceerd op  vr 05 jun 2020
Gemachtigde opzichters zorgen ervoor dat de schoolomgeving veel veiliger wordt voor kinderen. Ze helpen kinderen de straat over te steken en veilig de schoolpoort te bereiken.

Wie kan gemachtigde opzichter worden?

Al wie minstens 18 jaar oud is: ouders, grootouders, gepensioneerden,... kortom iedereen die over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de gemeenschap.
Na een theoretische en praktische opleiding wordt de betrokkene door de burgemeester gemachtigd om kinderen, scholieren, gehandicapten of bejaarden in groep te laten oversteken.

Wat is en doet een gemachtigd opzichter?

Een gemachtigd opzichter zet zich vrijwillig in.
Hij geeft de nodige aanwijzingen aan andere weggebruikers of legt het verkeer stil, maar mag het verkeer niet regelen.

De gemachtigde opzichter is herkenbaar aan:

  • het reflecterend stopbordje C3 op steel;
  • de driekleuren armband met de naam van de gemeente erop om de linkerarm;
  • een fluojas.

Hij wordt door de gemeente verzekerd tegen burgerlijke aansprakelijkheid en tegen persoons- en zaakschade die voortkomen uit ongevallen bij de uitoefening van zijn taak of op de weg van of naar de plaats waar hij die taak uitvoert.

Er wordt ook een belangrijke rol vervuld voor de veiligheid in de schoolomgeving en op de schoolroutes.
De gemachtigde opzichter vormt een onderdeel van een actief verkeersveiligheidsbeleid en van een werkelijke aanwezigheid op het terrein.

Kortom, de gemachtigd opzichter geeft veel jonge fietsers en voetgangers een kans om weer veilig en zelfstandig naar school te gaan.

Wil je gemachtigd opzichter worden?

Je krijgt een gratis theoretische opleiding.
Deze opleiding duurt 3 uur.

Er volgt ook nog een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer (door de lokale politie).

Daarna krijg je een officiële aanstelling door de burgemeester van de gemeente waar je als gemachtigd opzichter zal optreden.

Interesse?

In het najaar organiseert de provincie Vlaams-Brabant de nodige theoretische opleidingen. Geïnteresseerde ouders, grootouders, vrijwilligers, ... kunnen zich tot 15 september 2020 ENKEL DIGITAAL inschrijven.