Gemeente Holsbeek

Help mee de Aziatische hoornaar op te sporen

Jouw gegevens worden gebruikt voor bestrijding en onderzoek.

Een bedreiging voor onze voedselvoorraad

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot dat bijen op zijn menu heeft staan. Gezien bijen mee verantwoordelijk zijn voor 80% van ons voedselaanbod, is de strijd tegen deze exoot zeer belangrijk. Er zijn geen natuurlijke vijanden in Vlaanderen op de zeldzame wespendief na.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Op de website van het VBI staan duidelijke foto's hoe je een Aziatische hoornaar kan herkennen.

De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar. De Europese hoornaar is meer roodbruin en geel. De Aziatische heeft een zwarte kop en een gele band in het achterlijf. Het nest zelf is bolvormig en lichtbruin van kleur.

Onderzoek en beheer

Specifiek voor de opvolging van de populatie van de Aziatische hoornaar werd het surveillance platform Vespa-watch opgericht. Dit citizen-science initiatief wil de invasie van Aziatische hoornaar opvolgen en het beheer ervan in kaart brengen. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor beheer en onderzoek naar deze invasieve exoten.

Waar een nest melden? 

Na melding van een nest Aziatische hoornaar wordt een erkende en gecertificeerde bestrijder Aziatische hoornaar gecontacteerd door het VBI. Het VBI neemt zo snel mogelijk contact met je op. Voor alle vragen over bestrijding contacteer hoornaar@vbi.vlaanderen.

Kijk ook even naar de actieve haardenkaart om te zien of er reeds gerapporteerd zijn in je buurt.

Help de bijen te overleven

Meldt de invasieve exoten zodat ze bestreden kunnen worden en plant zelf een voedselbosje aan. Goed voor jou en de bijen. Hier kun je leren hoe je een voedelsbos kan aanplanten.