Gemeente Holsbeek

Herbruikbare bekers

Schol, doe mijn beker nog maar eens vol

Glazen zijn meest duurzaam

Op de meeste plaatsen is gebruik van glas op evenementen het meest duurzame wat je kan doen.
Zalen, kringwinkels of de lokale drankenhandel helpen je hiermee zeker op weg als je een feest wil organiseren.

Soms wordt er echter snel naar wegwerpbekertjes gegrepen. En daar willen we iets aan doen. De plastic wegwerpbekertjes die blijven rondslingeren en de extra opruimkosten vervangen we door een smaakvoller, aangenamer en ecologischer alternatief: de herbruikbare beker.

Herbruikbare beker als veilig alternatief

Op grootschalige evenementen waar niet op een veilige manier met glazen kan gewerkt worden, zijn herbruikbare bekers de te verkiezen optie.

Frisdrank, pils, wijn, zware bieren of champagne. Je kan ze allemaal kwijt in je aangepaste herbruikbare beker. Soms is het een beetje zoeken hoe je best te werk gaat.

De gemeente zet je alvast op weg. Zo kan iedereen in de gemeente vanaf nu makkelijk en goedkoop herbruikbare bekers ontlenen.

Goedkoper herbruikbare bekers ontlenen

Op de website van Interleuven vind je informatie rond het huren van bekers. Deze bekers worden ter plekke geleverd en de gebruikte bekers worden na het evenement opgehaald en proper afgewassen door Festicup.

Bij niet gebruikte bekers wordt geen afwas aangerekend, enkel huur. Bij hele grote evenementen (>20 000 consumpties) kan je ook een mobiele afwasmachine huren die het geheel nog goedkoper maakt. 

Maar je vindt zeker nog heel wat andere professionele dienstverleners waar je prijzen kan vergelijken. 

Hoe event praktisch aanpakken

Herbruikbare bekers zijn op grotere evenementen al een vaste waarde.
Mensen kennen het systeem ondertussen al wat.

Om op het einde niet met een ‘financiële’ kater te zitten en om te zorgen dat er zo weinig mogelijk bekers stukgaan (en ze lang kunnen gebruikt worden) zorg je best voor een waarborgsysteem.
Zo kan je op je event bijvoorbeeld één euro extra aanrekenen per drankje. De gebruiker krijgt deze euro terug als de beker wordt ingeleverd.

Op de website van OVAM kan je meer informatie vinden over de wetgeving, inspirerende voorbeelden, praktische tips en ondersteuning. Klik hier voor alles over de organisatie van je groen event.

Wettelijk kader 

Sinds 1 januari 2021 mogen organisatoren drank niet langer in eenmalige recipiënten schenken. Wegwerp is enkel toegelaten indien de organisator 95% van de verpakkingen inzamelt voor recyclage. Overheden zijn verplicht om drank in herbruikbare recipiënten te schenken op events en in de eigen werking.

Vanaf 2022 wordt voor overheden ook alle andere cateringmateriaal voor eenmalig gebruik niet meer toegelaten.