Gemeente Holsbeek

Lezing Pieter Serrien: 'Holsbeek, 75 jaar Bevrijd'

Gepubliceerd op  wo 11 sep 2019
In het kader van ons herdenkingsjaar '75 jaar Bevrijding' nodigen we de jonge historicus Pieter Serrien uit.

'Holsbeek, 75 jaar bevrijd'. Lezing door historicus Pieter Serrien.

In het kader van ons herdenkingsjaar '75 jaar Bevrijding' nodigen we de jonge historicus Pieter Serrien uit. Al sinds zijn jeugd is Pieter gefascineerd door de kracht van het vertellen van verhalen. De stap om in 2003 geschiedenis te gaan studeren aan de KU Leuven was dus niet zo groot. Hij specialiseerde zich in mondelinge geschiedenis, egodocumenten en het dagelijkse leven in conflictgebieden. Hij studeerde af met een thesis over het leven met bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien voert hij als historicus onderzoek over gewone mensen in extreme omstandigheden.

Op 5 november besteed Pieter in zijn lezing speciaal aandacht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Holsbeek en omstreken.

Hij maakt ook een zijsprongetje naar de verschillende V1-inslagen in Holsbeek.

Tussen juni 1944 en maart 1945 lanceerde Duitsland immers duizenden Vergeltungswaffen op Engeland, Frankrijk en ook op het pas bevrijde België, als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden. De V1, een onbemand vliegtuig vol explosieven dat een typisch snorrend geluid voortbracht, kreeg al snel de bijnaam 'vliegende bom'.

Een unieke en verrijkende lezing, die toont hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.

 

'Holsbeek, 75 jaar bevrijd'. Lezing door historicus Pieter Serrien.

Dinsdag 5 november om 20u

Raadzaal gemeentehuis, Dutselstraat 15 - 3220 Holsbeek

Gratis toegang.

Verplichte reservatie via erfgoed@holsbeek.be of via 016 62 95 02.