Gemeente Holsbeek

Holsbeek.Levert

Lokaal verdeelplatform voor pakjes

Het verbinden van lokale handelaars, klanten en logistiek

Er wordt meer online geshopt, vaak op buitenlandse webshops. Al deze bestellingen worden aan huis geleverd, eveneens door buitenlandse koerierdiensten.
Lokale handelaars komen zo niet of nauwelijks aan bod, leveren wordt een vaak dure en tijdrovende onderneming.

Zes gemeenten, Lubbeek, Rotselaar, Holsbeek, Bierbeek, Haacht en Oud-Heverlee, zagen wel heil in het idee van stad Leuven om lokale handelaars, klanten en logistiek met elkaar te verbinden door middel van een lokaal verdeelplatform Wij.Leveren, of voor Holsbeek, Holsbeek.Levert.

Hoe werkt het platform?

  1. Klanten bestellen online bij de plaatselijke handelaar. Deze voert ze in het platform in.
  2. Een koerierdienst haalt de bestellingen op bij de handelaar.
  3. De koerierdienst bundelt de aankopen en vervoert ze met duurzame vervoermiddelen naar de klanten. Voor kleine afstanden gebeurt dit met b.v. cargobikes, voor grotere afstanden en volumes met elektrische bestelwagens. Dit komt niet alleen de handelaar en de klant ten goede, ook de mobiliteit en de verkeersveiligheid in de stad of gemeente varen er wel bij.

Realisatie

Om dit project te realiseren wordt er beroep gedaan op Vlaamse subsidies uit het Hermes-fonds (200.000 euro), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) (200.000 euro) en de inbreng van de deelnemende gemeenten (100.000 euro).

Een externe partner ontwikkelt het platform en wanneer een geschikte duurzame vervoerder wordt gevonden, hopen we om er in het voorjaar van 2022 mee van start te gaan.

Meer info

De verdere ontwikkelingen van het verdeelplatform worden gepubliceerd op deze pagina.
Hou het in de gaten!