Gemeente Holsbeek

Lezing met Stefan Blommaert

Gepubliceerd op  do 23 sep 2021
Tijdens de Vredesweek 2021 organiseren we een lezing met VRT-journalist Stefan Blommaert, met als thema 'China in de 21ste eeuw'.

China en de wereld. Lezing met VRT-journalist Stefan Blommaert.

China is niet meer weg te denken uit het wereldnieuws.

Dagelijks komen er nieuwe berichten over de groeiende Chinese aanwezigheid, op alle continenten. Overnames van noodlijdende bedrijven, investeringen in infrastructuurwerken, inplanting van Chinese vestigingen.

China drukt zijn stempel op de wereldeconomie. En met die economische invloed wil het ook op cultureel en politiek vlak zijn stempel kunnen drukken. In Azië worden de geopolitieke ambities van China duidelijk. Het land wil af van de grote Amerikaanse invloed op het continent, en zijn eigen - ook militaire - positie versterken.

Van democratisering is intussen geen sprake, integendeel, de almacht van de communistische partij is onder Xi Jinping alleen maar sterker geworden. De bevolking wordt op velerlei vlakken gecontroleerd, de pers en de sociale media gecensureerd. In de provincie Xinjiang zitten honderdduizenden Oejgoeren vast in kampen. In Hongkong voert de bevolking al maandenlang strijd voor het behoud van haar vrijheden. Moeten we bang zijn of de nieuwe realiteit aanvaarden?

Stefan Blommaert is journalist buitenland bij VRT NWS. Hij is gespecialiseerd in Azië en de Balkan.

Deze lezing kadert in de Vredesweek 2021 en wordt georganiseerd door GROS-Holsbeek, onze adviesraad voor internationale samenwerking.

Praktische info:

Maandag 8 november om 20u

Buurthuis, Dorp 7 - 3221 Holsbeek (Nieuwrode)

Gratis toegang, wel verplicht vooraf te reserveren via internationaal@holsbeek.be of via 016 62 95 02.