Gemeente Holsbeek

Boeren

Gepubliceerd op  do 05 mei 2022
Regio OO(g)ST brengt cultuur en landbouw samen met een theaterproductie op het erf.

Oost-Vlaams-Brabant telt meer dan 300 actieve landbouwbedrijven. Bier, fruit, graan, groenten, honing, zuivel, vlees, wijn, ... Er zijn zoveel producten die in onze landelijke gemeenten hun oorsprong vinden.

Samen met andere cultuur- en gemeenschapscentra uit Oost-Vlaams-Brabant organiseert onze gemeente de volgende drie jaar cultuurprojecten rond het het thema landbouw.

Het eerste project van Regio OO(g)ST is de toneelvoorstelling 'Boeren', op locatie gebracht op een drietal boerderijen in onze provincie. Holsbekenaren kunnen gaan kijken naar de voorstelling op het erf van de hoeveslagerij 't Silsomhof in Erps-Kwerps.

'Boeren' werd geschreven door Erik Vlaminck, tijdens zijn verblijf op een boerenhof. Hij brengt ons het verhaal van twee boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Broederhaat en broederliefde vechten hier om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Boerenmiserie... Ontroerend schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.

Dit stuk schetst treffend het onzekere leven van onze landbouwers anno 2022. Door o.m. de botsing tussen de klimaatproblemen en de moderne landbouw kunnen zij geen kant op en zijn ze aan handen en voeten gebonden: wetten, regeltjes, de banken... En er is de druk van de eigen familie natuurlijk.

Praktische info:

Vrijdag 17 juni om 20.30u en zaterdag 18 juni om 14.30u en 20.30u (voorafgaand BBQ mogelijk).

@Hoeveslagerij 't Silsomhof, Olmenhoekstraat 49 in Erps-Kwerps (Kortenberg).

Tickets: 14 euro per persoon, via www.regio-oost.be

Op zondag 19 juni houden we een familiedag met de voorstelling 'De stadsboerin' door Lady Angelina, om 11u en om 15.30u. Tickets via www.regio-oost.be

Zelfpluktuin Ramselveld, Kortrijksebaan tussen de nummers 89 en 97 langs de straat 'Ramselberg'.

Het veld is toegankelijk te voet of met de fiets. Auto's parkeer je op de Kortrijksebaan of aan één van de zijstraten.

Het bezoek is gratis, wel verplicht in te schrijven via cultuur@holsbeek.be