Gemeente Holsbeek

Oogsttijd op den Bogaerdenberg

Gepubliceerd op  di 02 aug 2022
Het project Bogaerdenberg is één van de uniekste van ons land. Het landschapsproject ondersteunt bedreigde fauna en flora. Maak kennis met dit merkwaardig project op zaterdag 24 september, want dan is het tijd voor Oogsttijd!

Oogsttijd op den Bogaerdenberg

Het project Bogaerdenberg is één van de merkwaardigste en uniekste van ons land. Het landschapsproject ondersteunt bedreigde fauna en flora, vooral hommels, bijen, vlinders, hagedissen en vogels zoals de zanglijster en geelgors. Blikvanger is de historische hoogstamweide met zeldzame en bedreigde fruitbomen, aangepland in 2003, omringd door geleide peren en druiven. Het Bogaerdenproject telt 220 hoogstammen en bevat meer dan 400 fruitsoorten en meet bijna één kilometer hagen.

Bezieler en inwoner Dirk Van den Eynde gaf als pomoloog de voorkeur aan streekeigen soorten die meer dan 100 jaar oud zijn en vulde het assortiment aan met bomen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en zelfs de VS. Het is de bedoeling om de oude inheemse fruitsoorten opnieuw te planten in zijn regio, en zo het genetische materiaal ervan te bewaren. In de kleine weide bevinden zich stroken met wilde bloemen, heide, mispel, vijg, kweepeer, pruimen, abrikozen en een perzikgaard met de roodvlezige Kriesberger.

Tijdens een wandeling over zijn domein vertelt Dirk alles over het Bogaerdenproject. Hij laat je ook meegenieten van een ongerept stukje Hagelands landschap, gekenmerkt door bossen, hagen, weiden, fragmenten ijzerzandsteen, boomgaarden en vergezichten.

Dit project kadert in de Week van de Duurzame Gemeente. Neem ook een kijkje op onze website: https://denkmee.holsbeek.be/duurzame-gemeente

Praktisch

  • Zaterdag 24 september 2022, van 14u tot 16u - rondleiding door Dirk Van den Eynde
  • Locatie: Bogaerdenberg in Nieuwrode, ingang via Mostingstraat (ter hoogte van Kriesberg 27).
  • Gratis rondleiding, verplicht vooraf in te schrijven via Avansa Oost-Brabant, 016 525 900 of via https://avansa-oostbrabant.be/