Heb jij een tijgermug ontdekt? Doe hiervan melding door een foto van de verdachte steekmug op te sturen via www.MuggenSurveillance.be.
Na regen... komt een muggenplaag? Van zodra de zon weer uitbreekt na deze natte periode, bestaat de kans dat het aantal steekmuggen enorm toeneemt. Muggenlarven komen dan massaal uit in stilstaande wateren en de vrouwelijke muggen gaan op zoek naar mensenbloed om zich te voeden. Veelal betreft dit hier de "gewone" huismug, maar ook exotische varianten doen langzaamaan hun intrede, zoals de tijgermug.
Momenteel vestigde de tijgermug zich (nog) niet in België, maar wel in de ons omringende landen.
Overdracht van virussen voorkomen
Het monitoren van deze exotische steekmuggen is erg belangrijk omdat ze verschillende virussen zoals dengue, chikungunya en zika kunnen overdragen. Een vroegtijdige opsporing ervan maakt het mogelijk om hun vestiging in onze streken te vertragen.
Hoe herken je de tijgermug?
De tijgermug is een kleine zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is, en zeker niet groter dan 9 millimeter. Zij is vooral te herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar poten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.
Dit project wordt uitgevoerd door Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen. Meer informatie is beschikbaar op de Sciensano website MEMO+ project.