Gemeente Holsbeek

De Signaal Switch van Telenet komt eraan

Gepubliceerd op  ma 10 feb 2020
Gefaseerde afschakeling analoge radiosignaal via de kabel in Vlaanderen en Brussel

In het najaar van 2019 kondigde Telenet aan dat het in de loop van 2020 het analoge radio- en televisiesignaal op zijn kabel stop zal zetten. Deze verouderde technologie neemt veel ruimte in op het kabelnetwerk. 
Daarom lanceert Telenet “De Signaal Switch”. Zo optimaliseren ze hun netwerk voor de toekomst en kunnen ze snel internet blijven garanderen.

Dit filmpje legt het allemaal helder uit. Voor alle klanten die nog gebruik maken van het analoge signaal is er een oplossing. Telenet informeert iedereen persoonlijk via brief of e-mail. 

Radio

Tussen 11 februari en 22 april 2020 wordt het analoge radiosignaal via de kabel in heel Vlaanderen en Brussel in fases afgeschakeld.

Het gaat alleen om radiotoestellen die rechtstreeks met de kabel aan de wandcontactdoos in huis zijn verbonden. 
Radio luisteren in je auto zal bijvoorbeeld nog steeds werken. Alle klanten van Telenet ontvingen een brief of e-mail waarin werd uitgelegd hoe ze kunnen nagaan of hun radiotoestel nog zal werken. 
Oplossingen zijn onder andere naar de radio luisteren via een decoder van Telenet, via internetradio, of kiezen voor DAB+, de nieuwste digitale radiostandaard. 

Uiteraard kunnen klanten nog altijd analoge radio beluisteren via een radioantenne. Telenet bezorgt alle televisieklanten die dat vragen een gratis radioantenne. 

De communicatie, oplossingen en impact van het afschakelen van het radiosignaal werd reeds getest in netwerkregio’s Beringen en Lochristi afgelopen najaar. De omschakeling gebeurde daar soepel. 

Televisie

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat pas van start in december 2020.
Uitzondering hierop zijn de twee netwerkregio’s in Beringen en Lochristi.
Op 4 maart wordt het analoge televisiesignaal via de kabel afgeschakeld in de netwerkregio Lochristi en op 9 maart in regio Beringen

Vanaf acht weken voor het afsluiten komt er een boodschap op alle zenders.
Na het afsluiten van het analoge televisiesignaal krijgen Telenet-klanten een pancarte te zien met meer informatie.

Voor een groot deel van de klanten volstaat het om één keer de instelling van hun tv-toestel aan te passen.
Ze kunnen dan de vertrouwde zenders ontvangen via een nieuw digitaal signaal. En dat tegen hetzelfde tarief per maand. Daarvoor heeft de klant wel een tv-toestel van maximaal negen jaar oud nodig. Andere oplossing bestaan uit het aansluiten van een digicorder of digibox. 

Wanneer ben jij aan de beurt?

Het afschakelen van het analoge televisiesignaal via de kabel gaat pas van start in december 2020.
Vanaf de zomer voorziet Telenet een toepassing waarbij klanten op basis van hun klantnummer kunnen nagaan wanneer zij aan de beurt zijn.

Meer info