Gemeente Holsbeek

Opvoedingsinitiatieven voor kinderen met speciale noden

Weet je even niet wat doen? Hieronder vind je een overzicht van initiatieven die je bij de dagdagelijkse opvoeding kunnen helpen.

VAPH

(Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap)

Bij VAPH kan je terecht voor zowel ondersteuning voor minderjarigen als meerderjarigen. Ze bieden begeleiding, dag- en nachtopvang aan. Daarnaast kan je een persoonlijke assistent aanvragen, die je thuis of op school helpt. Ze bieden ook tegemoetkomingen en aanpassingen aan. Als laatste ondersteunen ze je ook in verblijfs- en vervoerskosten in het gewoon onderwijs.

GIO

(Globale Individuele Ondersteuning)

GIO is laagdrempelige hulp voor in het kinderdagverblijf of de school waar jouw kind naartoe gaat. Deze ondersteuning loopt tot het eerste leerjaar en werkt samen met het VAPH.

Sociale kaart

De sociale kaart is een officiële website van de Vlaamse Overheid waar je al het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel kan vinden. https://www.desocialekaart.be/

Balanske

Het Balanske is een centrum waar ouders met kinderen met een beperking steun kunnen krijgen. Zo organiseren ze verschillende vrijetijdsactiviteiten en een ontmoetingsplek. Bekijk het uitgebreide aanbod op hun website.

G-sport

Is een verzamelnaam voor alle sportbeoefeningen voor kinderen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoeningen. Heb je voor jou kind nog niet de ideale hobby gevonden, dan kan je hier inspiratie opdoen.

Kind & Gezin

Kind & Gezin heeft meerdere initiatieven om ouders te ondersteunen in de opvoeding. Zo hebben ze een pagina op hun website specifiek rond ondersteuningsbehoeftes. Hier worden meerdere thema's behandeld en kan je allerlei info op terug vinden. Ook hebben ze de opvoedingslijn waar je naar kan bellen met specifieke vragen.

Ook bij kind en gezin kan je terecht met je opvoedingsvragen, via de kind en gezin Lijn. Dit kan tot je kind 3 jaar is, nadien kan je terecht bij het CLB. 

Heb je een kindje jonger dan 3 jaar, dan kan je na afspraak in een consultatiebureau terecht voor een gratis preventief onderzoek. Je kindje wordt er gemeten en gewogen en je kan er terecht met al je vragen. De arts onderzoekt je kindje en geeft het gratis vaccinaties.

In Holsbeek is er geen consultatiebureau. Je kan wel terecht in de omliggende gemeentes:

Consultatiebureau Tielt-Winge
Glabbeeksesteenweg 15
3390 Sint-Joris-Winge

Consultatiebureau Rotselaar
Langestraat 84
3111 Wezemaal

Contsultatiebureau Aarschot
Diestsestraat 44 bus 2
3200 Aarschot

Een afspraak maken kan via het algemene nummer van K&G: 078 150 100 of online via de website K&G.

Bib Holsbeek 

Ben je opzoek naar boeken over opvoeding? Neem zeker een kijkje in de bib of op de website

Gravenstraat 26, 3220 Holsbeek

Huizen van het kind

Er zijn verschillende fysieke huizen waar ook jij terecht kan als inwoner van Holsbeek. We sommen ze hieronder voor je op. 

Huis van het Kind Leuven

Het Huis van het Kind Leuven biedt individuele gesprekken en workshops in groep aan. Daarnaast hebben ze ook een peuterspeelpunt. Meer informatie op hun website.

Huis van het Kind Aarschot

Het Huis van het Kind Aarschot biedt een peuterspeelpunt aan waar jij terecht kan met je kind. Daarnaast is er ook een spelotheek waar je tot 4 weken gratis materiaal kan uitlenen voor je kind. Meer informatie op hun website.

Huis van het kind Rotselaar 

Het huis van het Kind Rotselaar heeft een baby- en peuterspeelpunt waar jij samen met je kind welkom bent. Daarnaast kan je bij hen terecht met al je vragen, ze helpen je graag gratis verder. Je vindt hier ook vaak interessante workshops en lezingen. Meer informatie kan je vinden op hun website.

Podcasts

Lees je niet graag en wil je liever luisteren naar iemand die het vertelt? Neem dan een kijkje in deze lijst met verschillende podcasts.

Groeimee.be

Experten zijn aan het woord over verschillende opvoedingsthema's. Benieuwd naar welke thema's ze bespreken? Neem dan hier een kijkje. 

Ik tel tot drie

Dit is een podcast van Zitdazo, waarbij ze parten over verschillende opvoedingsthema’s. Benieuwd naar welke thema's ze bespreken? Neem dan hier een kijkje.

Pedagogisch verantwoord

2 pedagogen gaan opzoek naar de waarheid achter opvoeden en bespreken zo verschillende opvoedingsthema’s. Benieuwd naar de waarheid achter op voeden? Neem dan hier een kijkje 

Radio Mama

Kristien Wollants praat over verschillende onderwerpen rond opvoeding. Vind alle onderwerpen hier terug. 

Podnataal

Podnataal een podcast over zwangerschap, waar mensen hun verhaal delen. Wou je graag als eens een verhaal van iemand horen? Neem dan hier een kijkje.

Gezinsbond

De gezinsbond maakt verschillende podcast over verschillende thema’s. Benieuwd naar welke thema's ze bespreken? Neem dan hier een kijkje. 

KAK!

Is een podcast van ouders voor ouders, waar verschillende thema’s bespreken over kinderen in huis. Wil je graag mee gedompeld worden in de verhalen van andere ouders? Neem dan hier een kijkje.

Nog niet gevonden wat je zoekt of wil je graag nog andere podcasts horen? Neem dan zeker een kijkje op Spotify of je favoriete podcastapp.