Gemeente Holsbeek

Premie voor de vervanging van een hout- of steenkoolkachel of open haard

Wil je jouw hout- of kolenkachel vervangen door een gaskachel of gashaard? Dan kan je hiervoor een premie krijgen.

Deze maatregel komt er om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Voorwaarden

  • De premie geldt voor natuurlijke personen, en niet voor organisaties of vennootschappen.
  • Zowel de eigenaar als de huurder van de woning kan de premie aanvragen.
  • De oude kachel of open haar wordt gestookt met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers of andere vormen van hout. Kachels kunnen vrijstaand of ingebouwd zijn. Ook de vervanging van accumulatiekachels komt in aanmerking. De vervanging van ketels (centrale verwarmingssystemen op hout/pellet of steenkool) komt niet in aanmerking.
  • De premie geldt zowel voor de vervanging van kachels en open haarden gebruikt als hoofdverwarming als voor de vervanging van kachels en open haarden gebruikt als bijverwarming.
  • De nieuwe kachel of open haard mag niet gevoed worden door vaste of vloeibare brandstoffen zoals hout, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol. Toestellen die wel in aanmerking komen voor de premie zijn inzet- of vrijstaande gaskachels en ingebouwde gashaarden.
  • De nieuw kachel of open haar moet minstens een Europees energielabel A hebben. Dit sluit elektrische verwarmingstoestellen (elektrische kachels) uit, want deze hebben dat label niet.
  • De nieuwe kachel of open haard moet worden ge├»nstalleerd in dezelfde ruimte als de oude. Bij vervanging van een open haard moet het nieuwe toestel in de ruimte van de open haard ge├»nstalleerd te worden.
  • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een installateur. De installateur zal de attesten bezorgen die je nodig hebt om de premie aan te vragen, en zal ook de oude kachel meenemen voor vernietiging.

Bedrag

De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs en installatie (inclusief verplaatsingskosten), met een maximum van 250 euro. Hierbij inbegrepen zijn de garantiekost en eerste onderhoudskost, verrekend in de aankoopprijs. De kosten voor de installatie van nieuwe rookgasafvoer- of rookgastoevoerkanalen, nieuwe gasleidingen, noch de werkzaamheden voor de verwijdering van het bestaand toestel mogen mee in de rekening gebracht worden.

De premie wordt verhoogd tot 50% met een maximum van 1000 euro voor kwetsbare personen en personen met lage inkomens.

Afhandeling

De premie zal kunnen worden aangevraagd via een formulier dat, samen met de factuur en de gevraagde attesten, moet worden ingediend bij het departement Omgeving.

Meer info

Meer informatie vind je terug op de website van departement omgeving.