Gemeente Holsbeek

Tegelwippen

Gepubliceerd op  wo 08 mrt 2023
Minder grijs en meer groen begint al met één tegel minder.

Tegelwippen, de nieuwe sport van Vlaanderen. Je breekt zoveel mogelijk tegels uit en vervangt die door groen.

Waarom tegelwippen?

Als we tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we Vlaanderen klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! En je wordt gewoon blijer van groen.

Waar ga je je tegel wippen?

Denk goed na over de locatie. Valt er veel licht op de tegel, of blijft er net altijd wel een plas staan.

Op eigen terrein mag je uiteraard tegels wegnemen. Wil je dit doen kort tegen of op openbaar domein, dan heb je steeds een lijnvergunning nodig. Via de dienst Wonen en Omgeving wordt je aanvraag gecheckt op uitvoeringsmogelijkheid.

Planten kiezen

Kies planten die afgestemd zijn op je tuin. Zet geen dorstige planten op een zonnig plekje, maar kies planten die goed tegen droogte kunnen. Of misschien heb je op dat plekje net planten nodig die graag natte voeten hebben.

Gezonde planten hebben voeding nodig

Onder je tegels ligt vaak een laag zand. Dat moet afgegraven worden. Planten vinden zand namelijk niet zo fijn. Zorg dat je zo’n 30 centimeter zand weghaalt en tuinaarde in de plaats legt. Ga je een boom planten? Zorg dan dat je (minimaal) een meter zand weghaalt en vervangt door tuinaarde. Sterke planten worden immers minder snel ziek

Hergebruik je tegels

Je uitgewipte tegels kan je verticaal in de aarde steken om de aarde tegen te houden. Of je kan er een bak mee bouwen voor je moestuintje, ze plaatsen als staptegels naar je compostbak,... . Laat je creativiteit maar los. Kun je er echt niets mee doen, misschien heeft een buur er dan wel baat bij. Of je kan ze naar het recyclagepark brengen.

Inspiratie nodig? Check VK Tegelwippen.

Ga voor een groene parkeerplaats

Het oogt mooi en het infiltreert water.
Een goede fundering en het juiste grasmengsel zijn van belang. Het gras of de begroeiing kan je maaien met een maaimachine. Kies best voor een speciaal grasmengsel met robuust karakter. Een grassoort die minder snel groeit aan de bovenkant, maar net sterke wortels heeft. De hitte rond je woning vermindert aanzienlijk en je hoeft niet veel tijd te besteden aan onderhoud ervan.

Voor het geld hoef je het alvast niet te laten. Omdat je parking goed water absorbeert, hoef je geen geen duur infiltratiesysteem te voorzien. En grastegels en tuinaarde zijn goedkoper dan stabilisé en klinkers.