Dak zoekt isolatie
30% van het warmteverlies van je woning gaat door het dak.
Om dat energieverlies vast te stellen, maakte Fluvius in de winter van 2019/2020 een warmtefoto van de gemeente. Vanuit een vliegtuig werd met een warmtecamera de warmte van de daken gemeten.
Hoe is het gesteld met jouw dak?
Door de warmtefoto krijg je een goed zicht op de isolatietoestand van je woning.
Hoe roder het dak kleurt, hoe meer warmte je dak verliest. Dat betekent hogere energiekosten en het is bovendien slecht voor het milieu.
Door het dak van je woning (beter) te isoleren, verhoog je het comfort van je woning en bespaar je flink op je energiefactuur. Bovendien betekent dit een vermindering van de CO2-uitstoot. Zo kan ook jij je steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Door je dak grondig te isoleren verbeter je tevens de EPC-waarde én de waarde van je woning.
Waar bekijk ik het warmtebeeld van mijn woning?
Surf hiervoor naar Fluvius Dakinzicht.
Neem zeker ook een kijkje bij de veelgestelde vragen op deze webpagina. Je vindt er extra informatie om het resultaat van jouw dak beter te interpreteren.
Hou ook rekening met zaken die een vertekend beeld kunnen geven zoals zonnepanelen, een groendak, metaal en PVC of misschien was je niet thuis en was je huis niet verwarmd op het ogenblik dat de foto genomen is.
Persoonlijk advies of een warmtescan
Je kan een afspraak maken bij het Energieloket voor persoonlijk advies.
Een warmtescan van je woning wordt gemaakt met een thermografische of warmtecamera. Via deze camera worden temperatuurverschillen duidelijk in beeld gebracht. Op de foto zie je perfect waar je huis (het meeste) warmte verliest en weet je meteen waaraan je iets kan doen.
Wens je dat er een warmtescan wordt uitgevoerd om onzichtbare of onvermoede warmtelekken in kaart te brengen? Dat kan je een scan reserveren. Een warmtescan kost 50 euro.
Retributiereglement inzake uitvoeren van een warmtescan
GRD 20-12-2022_Beslissing_Retributiereglement warmtescan
BURGEMEESTERSCONVENANT
Door het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant nam onze gemeente het engagement om tegen 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Er werd een klimaatactieplan opgesteld om deze doelstelling te bereiken. Het is belangrijk om op korte termijn de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Een belangrijk aandeel van deze uitstoot is het gevolg van het verlies van energie door daken van woningen en gebouwen.