Gemeente Holsbeek

Week van de bij : 25 mei - 1 juni 2025

Gepubliceerd op  ma 03 mrt 2025
Zonder gif, meer bestuivers

Hoewel het gebruik van pesticiden soms onschuldig lijkt, doden ze talrijke nuttige organismen. Bovendien vervuilen ze bodem, water en lucht en zijn ze gevaarlijk voor de gezondheid.

Ban chemische bestrijdingsmiddelen

Uit onderzoek blijkt dat insecten uiterst gevoelig zijn voor chemische bestrijdingsmiddelen. Sommige pesticiden doden bestuivers onmiddellijk bij contact of opname via nectar en stuifmeel. In andere gevallen worden hun oriëntatievermogen, immuunsysteem of voortplanting verstoord. Herbiciden verdelgen behalve onkruid ook wilde bloemen, waardoor bijen, vlinders en andere bestuivers minder voedselbronnen hebben.

Bij onderzoek van stuifmeel en bijenwas in bijenkasten worden heel wat schadelijke stoffen geïdentificeerd. Onkruidverdelgers kunnen zelfs teruggevonden worden in de eieren van kippen. De vlooienbandjes van je kat of hond bevatten chemische stoffen die aan hun pels kleven, en al snel in het nestje van de koolmees terechtkomen. En wist je dat bleekwater niet alleen mos op je oprit vernietigt, maar ook het bodemleven onder de grond? Regenwormen, die bladeren omzetten in humus, maar ook grondnestelende wilde bijen ondervinden hier schade van.

Laat dus onkruidverdelgers, slakkenkorrels, mierendoosjes, vliegenvangers en bleekwater in de rekken staan. Zet een punt achter pesticiden in je tuin.

Zorg voor evenwicht in je tuin

Natuurlijke variatie is de sleutel tot een gezonde tuin, zelfs in kleine buitenruimtes. Creëer lagen in je tuin met bomen, struiken en ondergroei van bij voorkeur inheemse planten. 

Bestrijd tuinplagen met de kracht van de natuur

Door je tuin biodivers en natuurlijk te houden, creëer je een evenwichtige leefomgeving waarin plagen minder kans krijgen. Gifvrije tuinen trekken sneller kikkers en egels aan, die op slakken jagen. Lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven bestrijden bladluizen, tripsen en spintmijten. Laat afgevallen bladeren liggen; egels gebruiken ze als schuilplaats en eten plaaginsecten. Nestkastjes voor mezen helpen om luizenpopulaties te beheersen.

Bijenkrant

In de Bijenkrant vind je heel wat informatie en inspiratie: eenvoudige tips om onze bestuivers te helpen, interessante artikels en info over leuke acties, wedstrijden en evenementen.

Schrijf je in en ontvang meteen een leuke inspiratiegids om van je tuin een paradijs voor bestuivers te maken!

Nog alternatieven gezocht?