Gemeente Holsbeek

Bescherm je waterleiding en watermeter!

Gepubliceerd op  ma 04 nov 2019
Bij winterse temperaturen kunnen jouw waterleiding en watermeter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan jou ook heel wat geld kosten.

Enkele tips

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft.
  • Is het niet mogelijk een vorstgevoelig lokaal te verwarmen? Plaats dan een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte. Wikkel daarom nooit een verwarmingslint rond de leiding, maar leg het verwarmingslint parallel. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet om alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid.
  • Aangezien niet alle lekken onmiddellijk zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van jouw watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Je kan bv. 's avonds voor het slapengaan de stand van jouw watermeter noteren. Indien je 's nachts geen water verbruikt hebt en je stelt 's morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek.

Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.

Wat doe je als de leidingen toch bevroren zijn?

  • Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer.
  • Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit je met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.
  • Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, moet je de hulp inroepen van jouw drinkwaterbedrijf.
  • Als je er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan je enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval hou je de hoofdkraan best dicht als je niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijd je eventuele lekken bij plotse dooi.
  • In geval van waterschade neem je best contact op met jouw verzekeraar. Maak ook de nodige foto's.

Voor meer tips kan je terecht op de website van de watergroep.